به گزارش جام جم آنلاین، ماجرا از این قرار است که سرپرست سازمان منابع طبیعی اخیرا در نامهای به ادارات کل این سازمان برداشت درختان شکسته و افتاده را مجاز دانسته است.
در واقع رویکردی که به دلیل پیامدهای ناگوارش برای جنگل ممنوع شده بود. این روزها قرار است اجرایی شود.
این درحالی است که کارشناسان هشدار میدهند، شرایط جنگلهای هیرکانی شکننده است و اجرای چنین تصمیمهای اشتباهی فروپاشی این اکوسیستم را سرعت میبخشد.
بحث بهره برداری از درختان شکسته و افتاده پیش از این نیز مطرح شده بود، اما با توجه به دلایل علمی و اقتصادی کارشناسان و مدیران پیشین با اجرای آن موافقت نمیکردند، چراکه برداشت این درختان سبب تضعیف اکوسیستم و فراهم شدن شرایط برای تخریب آن میشود.
دکتر هادی کیادلیری، رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست علوم و تحقیقات درباره چرایی اجرای چنین تصمیمی به جام جم آنلاین میگوید: در سازمان منابع طبیعی جلساتی برای بررسی این موضوع برگزار شد. اما ترکیب افراد حاضر در این جلسات به این شکل بود که 90درصد آنها با بهره برداری از جنگل موافق بودند.
آن طور که او توضیح میدهد عدهای نیز که قبلا مخالف برداشت درختان شکسته و افتاده بودند این روزها با گرفتن پست و مقام موافق بهره برداری از جنگل شدهاند.
به این ترتیب نباید تعجب کرد که سرپرست سازمان منابع طبیعی در نامهای اجازه برداشت درختان شکسته و افتاده را به ادارات کل این سازمان داده است.
حدود پنج سال پیش که قانون تنفس جنگل به تصویب رسید، مقرر شد که تا سه سال امکان بهرهبرداری از درختان شکسته و افتاده فراهم باشد. براساس ماده 38 این قانون اگر تا سال 99 اقدامی در این خصوص انجام نشد. دیگر اجازه برداشت از درختان شکسته و افتاده وجود ندارد. مگر اینکه طرح جایگزین جنگل براساس معیار و شاخصهای پایداری اکوسیستم تهیه شود.
رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست علوم و تحقیقات دراین باره میگوید: این فرصت گذشت و طرح جایگزین نیز تهیه نشد. اما برخی مدیران تفسیر اشتباهی از قانون کردهاند، چراکه برای برداشت درختان شکسته و افتاده طرح نوشته و آن را به حساب طرح جایگزین جنگل گذاشتهاند.
این درحالی است که برخی از موافقان برداشت درختان شکسته و افتاده ادعا میکنند این کار به نفع جنگل است، چون این درختان کانون آفت و بیماری هستند. دکتر کیادلیری در این باره میگوید: موافقان چنین ادعایی را مطرح میکنند. اما حتی نمیتوانند یک نمونه آفت را که به دلیل این درختان ایجاد میشود، نام ببرند.
آن طور که او توضیح میدهد درختان شکسته و افتاد در جنگل به زیستگاه حشرات و حیات وحش تبدیل میشوند، گونههایی که زیست آنها برای اکوسیستم مفید است و مانع طغیان آفات و بیماری میشوند.
علاوه بر این موافقان برداشت درختان شکسته و افتاده ادعا میکنند این درختان سبب افزایش آتش سوزی در جنگل میشوند.
رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست علوم و تحقیقات درباره این ادعا نیز میگوید: چنین ادعایی درست نیست، زیرا در مناطقی از جنگل که اجازه برداشت هیچ نوع درختی داده نمیشود، خبری از آتشسوزی و طغیان آفات نیست.
کم نیستند کارشناسانی که تاکید میکنند برداشت درختان شکسته و افتاده راه نفوذ به جنگل را هموار میکند، چراکه این روزها برخی افراد سودجو اقدام به زخمی کردن درختان میکنند تا پس از خشک شدن این درختان آنها را قطع کنند.
به همین دلیل باید هشدار داد که با اجرای طرح برداشت درختان شکسته و افتاده سودجویان بیشتری اقدام به زخمی و خشک کردن درختان خواهند کرد.
دکتر کیادلیری در این باره به جام جم آنلاین میگوید: با توجه به اینکه برداشت درختان شکسته و افتاده سبب تخریب بیشتر جنگل میشود. به نظر میرسد هدف موافقان این طرح وارد شدن به عرصههای جنگلی به بهانه برداشت درختان شکسته و افتاده است.
آن طور که او توضیح میدهد بسیار از آفات به دلیل قطع درختان طغیان میکنند، چراکه با قطع درختان دما افزایش مییابد و اکوسیستم از حالت تعادل خارج و شرایط برای شیوع بیماری و آفات فراهم میشود.
بحثها در سازمان منابع طبیعی در حالی درباره برداشت از درختان شکسته و افتاده بالا گرفته است که جنگلهای کشور را عوامل زیادی تهدید میکند از طغیان آفات و بیماری گرفته تا ویلاسازی و تغییر کاربری اراضی.
به همین دلیل مدیران سازمان منابع طبیعی اگر دغدغه حفاظت از جنگل را دارند، باید برای رفع این مشکلات اقدام کنند و به جای تهیه طرح با موضوع برداشت درختان شکسته و افتاده طرحهای جایگزین جنگل را براساس شاخصهای پایداری اکوسیستم تهیه کنند، طرحهایی که سالهاست به فراموشی سپرده شدهاند و این پرسش را مطرح میکنند؛ سازمانی که ادعای 60 سال مدیریت جنگل را دارد، چرا قادر به تهیه طرحهای جایگزین جنگل نیست؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم